NOVIOsign
Zo verslaat deze ondernemer de reclameregels

Zo verslaat deze ondernemer met boerenslimheid de reclameregels

Geplaatst op donderdag 12 juli 2018
Boer Stefan Emsbroek uit Neede hoopte met de verkoop van reclameruimte op zijn schuur langs de N18 een extra zakcentje te verdienen, maar daar stak de gemeente Berkelland een stokje voor. Hij heeft echter al een alternatief gevonden; een reclametrailer.
 

Schuur als advertentieruimte

Het was einge tijd geleden een opmerkelijk gezicht. Op een schuur langs de nieuwe N18 hing een groot geel spandoek met de tekst 'Hier uw reclame?' en daaronder een telefoonnummer, behorend bij Stefan Emsbroek uit Neede. De boer liet voor de komst van de nieuwe N18 een schuur bouwen. De schuur staat vlak langs de weg als geluidsbuffer, voor de bedrijfsvoering en als melkkoe. Want de zijkant kon hij mooi als advertentieruimte verkopen, had hij bedacht.
 

Tegen de regels

In een mum van tijd was alle ruimte verhuurd, snel volgde het eerste spandoek, van het Eibergse Hof van Eckberge. Maar bijna net zo snel stond de gemeente Berkelland op de stoep, om Emsbroek te vertellen dat dit volgens het reclamebesluit niet mag. Het doek werd verwijderd, en een aantal weken was er geen reclame. Tot opeens dezelfde publiciteit weer te zien was, alleen niet op de schuurwand, maar op een trailer op het erf van Emsbroek.
 

Trailer

De gemeente wilde het aan de muur absoluut niet hebben. Over de trailer die er nu staat, zegt Emsbroek: „Ik mag daar toch een trailer neerzetten? Als er toevallig wat op staat, tja, daar kan ik ook niets aan doen. Er rijden zoveel vrachtwagens rond met reclame. Die haal je toch ook niet allemaal van de weg?''
 

Reclamebesluit

De regels over reclame verschillen per gemeente, in Berkelland zijn ze opgenomen in het zogeheten reclamebesluit. Er staat onder meer in dat reclame een directe relatie moet hebben met het bedrijf, het product, de dienst die wordt geleverd of het beroep dat ter plaatse wordt uitgevoerd. Tijdelijke reclame mag maximaal drie keer per jaar gedurende vijf opeenvolgende dagen op eigen terrein, mits de constructie niet groter is dan twee meter hoog en drie meter breed. Ook mogen reclames niet aanstootgevend zijn of een gevaar voor het verkeer opleveren en moeten ze in de omgeving passen.
 

Rollende reclame

En reclame op een trailer, op eigen erf? Dat mag gewoon, zegt Stijn Terlingen van de gemeente Berkelland. „Omdat het rollend materieel is. De vraag is alleen; hoe permanent is die trailer? Zo lang die er weggereden kan worden, staat het hem vrij om daar reclame op te plaatsen. Maar als er een permanente situatie ontstaat, bijvoorbeeld als de wielen er onderuit gaan, dan moet de gemeente weer een goed gesprek voeren met meneer.'' Terlingen verwacht dat als de trailer er na een jaar nog staat, de gemeente wel even gaat kijken naar de situatie.

Meer weten over reclameregels? Neem contact op met ons kantoor.