NOVIOsign
De eindexamens zijn begonnen. Mag bij slagen de vlag uit?

De eindexamens zijn begonnen. Mag bij slagen de vlag uit?

Geplaatst op donderdag 9 mei 2019
Een examenvlag is een bijzonder cadeau aan de geslaagde leerlingen. Een mooie herinnering aan een mijlpaal in hun leven. Laat geslaagdvlaggen bedrukken met jouw logo en ben daardoor opvallend zichtbaar in het straatbeeld.
 

Vlaggen bij behalen diploma

Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe je moet vlaggen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht. Je mag dus altijd de Nederlandse vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Je bent dus nooit strafbaar als je de vlag uithangt.
 

Gebruiken en gewoontes bij uithangen vlag

Wel zijn er gebruiken en regels voor het uithangen van de Nederlandse vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat je de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wil je de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.
 

Gebruik oranje wimpel

Vlag én wimpel gaan op gebouwen van de Rijksoverheid uit op Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.
 

Vlag uit bij bijzondere gebeurtenissen

Zijn er bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden? Dan kan de minister-president een speciale vlaginstructie uitgeven. De minister-president kan ook een speciale vlaginstructie uitgeven bij bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp.